Berdorf

Mullerthal Trail lus 2 wandelen

Eenmaal aangekomen in het hotel vragen we aan de baliemedewerkster waar de route precies is gelegen. We willen de dag nadien namelijk niet meteen een verloren steegje inwandelen. Meteen volgt een hoop informatie en wordt medegedeeld dat we er goed aan hebben gedaan om te overnachten in Berdorf. De eerste 6 kilometer na en de laatste 6 kilometer voor Berdorf zijn namelijk de meest spannende van de Mullerthal Trail lus 2 . Het klinkt als een verkooppraatje, maar na afloop bleek het niet gelogen. De route van ongeveer 40 kilometer is op zich best mooi, maar bepaalde stukken zijn nu eenmaal mooier en worden intenser beleefd. Doorgaans wordt de tweede lus gezien als moeilijkste en mooiste. Met andere woorden: we zitten goed. Lees onze tips eens door omtrent de wandeling.

Bovenstaand hotel geniet van een ideale ligging ten opzichte van de route. Net voor de deur van de accommodatie kan men wegwijzers vinden en een kilometertje later ruilt men het dorpsleven voor feeërieke bossen en prachtige natuur. Een aanrader!

Informatie & prijzen

Na te hebben genoten van een rijkelijk ontbijt is het hoogtijd om de wandeling aan te vatten. 37 kilometer lang en een hoop hoogtemeters, meer dan 700 zouden het er zijn. Het belooft dus een lange dag te worden. Het dorp, en eigenlijk de volledige omgeving, trekt jaarlijks een hoop wandeltoerisme en de voorzieningen zijn dus goed. Aan wegwijzers geen gebrek. De kans is klein dat gedurende de wandeling een verkeerde weg wordt gevolgd. De route is goed onderhouden. Na een kilometertje bereiken we een bos en daar doen we hetgeen de regio zo interessant maakt: wandelen. Via het idyllische bosgebied Schnellert gaat het verder naar het dorp Mullerthal. We wandelen dus tegenwijzerzin. De laatste stad die we bereiken alvorens we terug aankomen in het hotel te Berdorf is Echternach (natuurlijk kan je ook blijven overnachten in Echternach zodat je die stad kan bekijken) . Van Echternach – dit is de oudste stad van Luxemburg – is het nog zo’n 6 kilometer stappen richting Berdorf. We visualiseren het met een kaart.

Route 2 van Müllerthal Trail

Route 2 loopt door het hart van Klein Zwitserland en brengt de wandelaars naar spectaculaire rotsformaties.

Lengte: 36 km

Moeilijkheidsgraad: zwaar

Route 2: Berdorf ↔ Mullerthal ↔ Hersberg ↔ Scheidgen ↔ Echternach ↔ Berdorf

Mullerthal trail route 2 overnachten

Wil je ondernachten aan route 2 van Mullerthal trail? De meeste keuze qua accomodatie heb je in Echternach en Berdorf. Daarnaast kan je ook kijken in Mullerthal of Scheidgen voor een overnachting.

Kaart Müllerthal Trail

Bekijk de Kaart van Mullerthal Trail Wandel Routes

Bekijk de Kaart van Mullerthal Trail Wandel Routes

Op deze pagina focussen we ons enkel over de middelste lus, de tweede route. Deze wordt doorgaans beschouwd als de meest interessante lus. Dus zoek je ter plaatse een fikse wandeling van om en bij de 40 kilometer, opteer dan voor deze lus.

Foto’s van tijdens de wandeling van Mullerthal Trail route 2

De regio rondom Berdorf wordt ook wel eens ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Bergen zul je hier niet vinden, maar prachtige natuur wel. Bekijk even onderstaande foto’s en overtuig jezelf van de pracht van deze regio.

Tips

  • De eigenlijke lus meet 37 kilometer en bevat 725 hoogtemeters. Eventueel kan men nog een kleine lus bij wandelen (ExtraTour C). Het spreekt voor zich dat enkel ervaren wandelaars met een geschikte uitrusting beginnen aan deze tocht. Met enkele kleine rustpauzes mag men 9 à 10 uur uittrekken voor de wandeling. De combinatie van hoogtemeters en afstand werken best uitputtend. Personen die slecht te been zijn kunnen op bepaalde punten in de problemen komen. Er zijn een hoop oneffen en steile paden. Soms moet je ook door smalle, donkere spleten. Vaak is daar wel een alternatieve weg voorzien.
  • Neem voldoende water en eten mee. Langs de route komt men nauwelijks een zaak tegen waar men zich kan bevoorraden. Men passeert wel aan dorpen, maar eigenlijke dorpskernen doet men niet aan. Ook drinkbaar water is er niet te vinden langs de route. Op warme zomerdagen dus voldoende voorraad drinkwater meenemen.
  • Een groot deel van de route kan men jammer genoeg wel het geluid waarnemen van onnatuurlijke taferelen. Drukke wegen lopen niet zo heel ver weg van het pad en ik vermoed dat de streek ook geliefd is bij autofanaten. Af en toe hoor je dus het gebrul van dikke motoren.
  • Om dit alles zelf te ervaren is het noodzakelijk om de route zelf af te wandelen. Neem de informatie eens door en voor je het weet geniet je met volle teugen van de prachtige natuur.

Mullerthal Trail lus 2

Samenvattend kunnen we stellen dat dit deel van de Mullerthal Trail een uitdagende wandeling is. Voor Belgen & Nederlanders ligt dit stukje natuur op enkele uurtjes rijden en net dat maakt het zo interessant. Eventueel kun je ook opteren voor een meerdaagse trektocht. De drie lussen samen zijn goed voor meer dan 110 kilometer wandelplezier. Op de knooppunten kan dan worden gekeken voor een slaapplaats. Het hoeft geen betoog dat het absoluut niet nodig is om een volledige lus te wandelen. 40 kilometer is niet niets. Tijdens je weekend in Berdorf kan je van bijvoorbeeld ook een simpele wandeling maken richting Echternach . Deze weg loopt volledig door bosgebied en is qua lengte zeker doenbaar voor een minder ervaren wandelaar, 6 kilometer. Het moge duidelijk zijn: de streek is een absoluut wandelparadijs.

Berdorf ligging aan Route 2 maakt het een prima locatie om in een van de restaurants te gaan eten als ook te overnachten in een hotel, camping of vakantiehuis.